Bagel 2.

2011. november 13., vasárnap

Ismét egy bagel recept, de ez most egy egészségesebb fajta. Ez részben teljes kiörlésű rozslisztből készült, illetve magok (napraforgó mag, lenmag) is kerültek bele. A magok az én ötletem volt! :)

Hozzávalók

- 30 dkg búzaliszt
- 15 dkg teljes örlésű rozsliszt
- 5 ek. olívaolaj
- 2 ek. cukor
- 1 tk. só
- 1 csomag szárított élesztő
- 3 dl langyos víz
- lenmag, szezámmag, napraforgómag a tésztájába, illetve a tetejére
- sajt a tetejére (aki akar)

Elkészítés

1. Szórjuk a liszteket egy dagasztótálba, adjuk hozzá a szárított élesztőt, cukrot, sót és és magvakat, ízlés szerinti mennyiségben, majd keverjük össze.

2. Adjuk hozzá az olívaolajat. Kezdjük el keverni, és közben kis adagokban csorgassunk bele kb. 3 dl langyos vizet.

3. Addig dagasszuk, amíg a tészta kezd leválni az edény faláról. Közepes keménységű kenyér tésztát kell kapjunk.

4. Langyos helyen a duplájára kelesszük. Én egy órát hagytam kelni.

             Így nézett ki, miután megkelt, és levágtam belőle egy darabot:


5. Borítsuk ki lisztezett deszkára, gyúrjuk át, osszuk 12 egyenlő részre.

6. A kis darabokból sodorjuk hengert, majd gyűrű formába fogjuk össze, és vizes ujjal tapasszuk össze a a két végét. Vagy, egy egyszerűbb alternatíva: csináljuk a kis darabokból golyókat, lapítsuk ki egy picit, és a közepe fúrjunk lyukat az ujjunkkal.

7. Langyos helyen még 10 percet kelesztjük őket.

8. Forrásban lévő vízbe tesszük őket (pár darabot egyszerre) és addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére. (Ez adja meg jellegzetes, tömör állagukat). Ezt a lépést ki is lehet hagyni, akkor lazább tésztájú bageleket kapunk. Ezt valahol a neten olvastam, és most ki is próbáltam, és tényleg igaz. Legközelebb már csak így fogom csinálni.


9. Sütőpapírral borított tepsibe szedjük a megfőtt bageleket, tetejüket megszórjuk szezámmaggal, lenmaggal vagy reszelt sajtot is tehetünk rá.

10. Előmelegített sütőben, 170 C fokon, kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük őket.

Én dupla adagot sütöttem, nagy részét pedig lefagyasztottam. Így lesz egy darabig, és csak kiveszem a fagyasztóból. :) Szerintem nyersen is le lehet fagyasztani, de úgy még nem próbáltam. Jó lenne, mert akkor szombat vagy vasárnap reggel csak kiveszük a fagyasztóból, be a sütőbe, és ott fog illatozni a frissen elkészült péksütemény! :)

Mi reggelire szendvicsnek fogjuk enni, anyukámmal. Számtalan módon el lehet készíteni, mint bármilyen szendvicset. Illetve, ha nem rakunk a tetejére sajtot, akkor pl. lekvárral, mézzel stb. is finom!

Elkészítési idő: kb. 3 óra

Jó étvágyat!

Utazó szakácskönyv Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino