Noha a quiche (kís) francia recept, én Londonban találkoztam vele először. Az angolok sok francia kaját esznek, legalábbis, ahogy én észrevettem.
Nevezik a franciák pizzájának is, mivel annyiféleképpen lehet variálni a feltétet, mint a pizzákon. A tésztája viszont teljesen máshogy készül. Én nagyon szeretem, úgyhogy megpróbálkoztam vele. Nem mondom, hogy olyan finom lett, mint amiket Londonban szoktam enni, de elsőre azért nem volt rossz.
Viszont a cukorborsót legközelebb kihagynám belőle.... Valahogy nem passzol hozzá. Helyette legközelebb inkább brokkolit használnék.
Az eredeti receptet a Nők Lapja Cafe-n találtam meg, itt: http://www.nlcafe.hu/gasztro/20100517/francia_konyha_egyszeruen_-_3_tavaszi_variacio_quichere/
Alaptészta hozzávalói kb. 6 személyre
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj (és véletlenül sem margarin)
- 1 tojássárgája
- 1 nagy csipet só
- bő fél deci hideg víz
Elkészítés
1. Egy tálba mérjük ki a lisztet, beletesszük a süt, tojássárgáját, a felkockázott vajat és a hideg vizet. Összegyúrjuk.
2. Hűtúben1 órát pihentetjük, hogy könnyebb legyen nyújtani, de akár azonnal beleegyengethetjük egy 28 cm átmérőjű tortaformába (vagy tűzálló tálba). A tésztának mindenképpen legyen 2-3 cm magas karimája. Sütőbe tesszük 5-10 percre, és sütés után villával kipukkasztjuk a hólyagokat, majd kicsit lelapítjuk.
Az így elkészített töltelék nélkül megsütött tésztát ízlés és évszak szerint lehet tölteni.
Quiche-krém hozzávalói
- 1 tojásfehérje (a tésztából kimaradt)
- 2 tojás
- 2,5 dl tej, tejszín vagy tejföl
Elkészítés
Amíg a tészta sül, éppen elkészül a krém.
A hozzávalókat egyszerűen csak összekeverjük, és kész. :)
Feltétként bármit lehet rá rakni: húst, zöldségeket, sajtot stb.
Nálunk most a feltét a következőkből állt:
- lilahagyma,
- füstölt, főtt tarja,
- gomba,
- cukorborsó (de mint mondtam, ezt legközelebb inkább mellőzném)
- sajt
A feltét hozzávalóit ráhelyezzük a félig elkészült tésztára, leöntjük a krémmel, majd betesszük a sütőbe. Tetejére sajtot reszelünk, mikor már majdnem kész.
Friss salátával tálaljuk.
Jó étvágyat!
Elkészítés idő: kb. 90 perc
Paprikás zsemle
2 hete
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése