Mézeskalács
Ez egy nagyon régi receptem, és minden évben karácsonykor meg is sütöm, hiszen milyen lenne a karácsony mézeskalács nélkül? Másrészt meg mindenki szereti, haramadrészt meg szeretem csinálni. :)
Hozzávalók
- 60 dkg liszt
- 2-szer 20 dkg porcukor
- 2 kávéskanál szódabikarbóna
- 2 evőkanál margarin
- 20 dkg méz
- 2 egész tojás és 1 tojás fehérje
- ízlés szerint kakaópór (kihagyható)
- mézeskalács fűszerkeverék ( vagy saját ízlésünk szerint a következőkből tehetünk bele: őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, őrölt gyömbér- gyömbérrel óvatosan!, - őrölt szerecsendió, 1 citrom reszelt héja.
Elkészítés
1. A lisztet, 20 dkg porcukrot, a kb. 2 teáskanál szódabikarbónát és a kakaóport (ízlés szerint, de ha túl sok, akkor nagyon kakaó ízle lesz!) összekeverjük.
2. A fűszereket ízlés szerint összekeverjük, és lisztes keverékhez adjuk.
3. A langyosra melegített margarinhoz keverjük a mézet és 2 felvert tojással együtt ezt is a lisztes keverékhez adjuk, jól összedolgozzuk.
4. A tésztát hűtőbe tesszük pár órára vagy akár egy éjszakára is, fóliába csomagolva.
5. A tésztát kb. 5mm vastagra nyújtjuk, különböző alakúra szaggatjuk, és margarinozott, lisztezett tepsiben kb. 160 C fokon megsütjük. Figyeljünk rá, mert gyorsan elkészül és könnyen megég!
6. Miután kisültek a kalácsok, elkészítjük a cukormázat, amihez egy tojás fehérjébe kb. 20 dkg porcukrot keverünk. Addig keverjük, amíg szálas nem lesz (nem folyik!). Ezzel tetszés szerint kidíszítjük a kalácsokat, illetve különféle szóró cukrokkal, tortadarával, dióval, mákkal stb. tehetjük őket még szebbé.
7. Hagyjuk őket megszáradni. Ezután pedig alumínium dobozokban tároljuk, amiben megpuhulnak.
+ Tipp: tetejüket sütés előtt tojásfehérjével megkenve, szép fényesek lesznek.
Jó étvágyat!
Elkészítési idő: sütés + díszítés: kb. 3 óra, ezen felül a száradasái idő is pár óra
Paprikás zsemle
2 hete
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése