Régimódi almáslepény

2011. január 23., vasárnap

Ezek az angol olyan sok almás cuccot esznek! :) Igaz, ezt most nem Londonból ismerem, hanem a szakácskönyvből, amit a barátomtól kaptam karácsonyra (de hát azt is angolok/amcsik írtak). :))

Tulajdonképpen olyan, mint az almás morzsa, csak más a tésztája, és talán szebb is.
Almás morzsa: http://utazoszakacskonyv.blogspot.com/2010/10/almas-morzsa.html



A töltelék ugyanúgy készül hozzá, mint az almás morzsához, plusz egy kevés gyömbért is teszünk bele ízesítésnek.

Tészta hozzávalói

- 230 g liszt
- 140 g hideg vaj
- 90 g porcukor
- 1 citrom lereszelt héja
- 2 tojássárga
- pár csepp víz

Elkészítése

1. A tésztához valókat jól összedolgozzuk.

2. A tésztát megfelezzük, az egyik felét lisztezett felületen akkorára nyújtjuk, hogy egy 20 cm-es kivajazott piteformát ki tudjunk bélelni vele. Fóliával letakarjuk, a maradék tésztát is folpackba csomagoljuk és betesszük a hűtőbe, míg a tölteléket készítjük.

3. A kihűlt tölteléket a tésztával bélelt piteformába tesszük. A tészta peremét megkenjük tojásfehérjével.

4. A tészta másik felét is kinyújtjuk, betakarjuk vele a pitét, a széleit összenyomkodjuk.

5. A tetejét tojásfehérjével megkenjük, villával néhány helyen megszúrkodjuk és mehet is a 150 fokos sütőbe, légkeverésen. 40-50 perc alatt aranyszínűre sütjük. A maradék tésztából vághatunk levél és almaformákat, amiket a tészta tetejére teszünk, díszként.

6. Vanília fagyival tálaljuk, mint az alma morzsát, de magában is nagyon finom.

Elkészítési idő: 90 perc

Jó étvágyat!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Utazó szakácskönyv Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino