Fondant

2011. december 22., csütörtök

Fondantot már készítettem januárban, amikor anyukám születésnapja volt.

Most karácsonyra szeretnék sütni egy tortát, és muffinokat, amik fondanttal vannak bevonva és díszítve. Londonban nagyon menők az ilyen muffinok, és nagyon sok szépet láttam a kirakatokban. Most én is szeretnénk olyasmiket készíteni. :-)
 A receptet januárban is és most is innen vettem: http://tortadiszites.blogspot.com/search/label/fondant

Úgyhogy nem írnám le a receptet, mert ugyanúgy készítettem, ahogy ott is olvasható. :-)
 A tortát ezzel a fehér fondanttal szeretném bevonni, viszont a muffinokra díszeket is készítettem, amik színesek.
Ezen a képen látszik, hogy nem lett tökéletes a fondantom, mert nem sima állagú. Látszik, hogy vannak benne kis csomók, amik nem tudom mitől lehetnek. A porcukrot úgy kell beleszitálni a megolvasztott pillecukorba, amit meg is tettem, szóval nem tudom, mi a baj. Remélem, azért szépen fog mutatni a tortán. Hát, mindegy, ezt még gyakorolni kell! :-)
Színezni úgy kell, hogy belemártunk a festékbe egy fogpiszkálót, csíkokat húzunk rá, és jól összegyúrjuk.

A fondant készítést, színezést formázást nem tanultam senkitől, csak innen-onnan internetről, youtube-ról szedtem össze amit tudok. :-)
Ezt a két videót is párszor megnéztem, mikor először készítettem fondantot még januárban. Szerintem hasznos! Főleg kezdőknek. :-)

http://www.youtube.com/watch?v=6RUynjdoBxY
http://www.youtube.com/watch?v=U6dQLAQnv2w&feature=related

Holnap fogok sütni csokis-banános és almás-fahéjas muffint, azokat fogom fondanttal díszíteni. Megcsináltam előre a díszeket, így holnap már csak sütni kell, és rátenni a díszeket a muffinra. :-)

Pogácsaszaggatóval vágtam ki a köröket a muffinok tetejére. Ezután kicsit még kinyújtottam őket sodrófával,mert egy picit kicsik voltak. Nyújtás közben néha meg kell porcukorral szóni egy kicsit, különben ragadni fog.
Egy ilyen masni lesz az egyik muffinon. :-) Keskeny csíkokat kell vágni a fondantból, a szélüket körben fogpiszkálóval megböködtem, hogy díszesebb legyen. Egyébként margarinnal kentem meg az aljukat és úgy ragasztottam őket egymáshoz, illetve a fehér fondant tetejére. Nem tudom, hogy így kell-e, mert mint mondtam, csak a magam fejem után mentem, meg amiket olvastam a neten, de nekem így sikerültek, úgyhogy biztos jó lesz. :-)
Ezen a tálcán vannak harangok, csillagok és masnik. A harangokat és csillagokat könnyű volt (és gyors) megcsinálni, mert kiszorúval szaggattam ki őket, margarinnal felragasztottam. A harangokon piros cukorgyöngy van, a csillagokat pedig sárga szórócukorral szórtam meg. :-)
Sajnos, a zöld festékem eléggé fakó színt ad. Nem tudom miért. Úgyhogy csak ilyen halvány zöldek lettek a magyal levelek. Mivel nincs magyal levél kiszúróm, ezért ezt is magamnak kellett megoldani. A zöldre festett, kinyújtott fondantból késsel kivágtam egy falevél formát, és a szélét pedig kiskanállal szaggattam ki. :-) Jó lenne beszerezni pár eszközt, ami megkönnyítené a dolgom. :-) A piros bogyók pedig cukorgyöngyök.

Nekem sok időmbe telt, mire ezeket megcsináltam, több okból is. Egyrészt most készítettem ilyen fondant díszeket először. Másodszor nincsenek megfelelő eszközeim sem. Sebaj, végül is megoldottam. Az ember legyen találékony! :-)

Egyébként, van egy weboldal, ahonnan a szórucukrokat, festékeket, eszközöket rendelni szoktam. Ajánlom mindenki figyelmébe, aki szeret sütni: http://desszertmester.hu/

Holnap jönnek a muffin receptek és a képek! Remélem szépek lesznek a muffinok! :-)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Utazó szakácskönyv Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino