Ígérem, több répatorta receptet nem töltök fel, de ez is egy kicsit másabb, mint az előző kettő (pl. van benne kókuszreszelék, vagy tejszín is), és a külleme is más, mint a másik kettő. Meg egyébként is szeretem a répatortát. :) Meg névnapra készült. :)
A recept a Desszertőrült c. könyvemből van, egy picit átalakítva...., én csak egyszerűen nem értem, hogy miért kell a répatortába ennyi olaj???? Most komolyan! Ha valaki tudja, legyen szíves írja meg! :) Én egy 25cm-es tortaformában készítettem, és ehhez azt írta a recept, hogy fél liter!!! olaj kell! WTF? :) Én "csak" 3 dl-t tettem bele...
A cukorról nem is beszélve... 525 g cukor, és 525 g porcukor.... Hát..., nem tudom, én összesen raktam bele kb. 40 dkg-t, de szerintem ez bőven elég... Persze, ez csak az én vélemény, ha valakiennyire édesen szereti...
Illetve nem csak fehér lisztet használtam, hanem fele-fele arányban fehér illetve graham búzalisztet. Kicsit próbáltam az egészségesebb felé húzni. :)
Alul következzen az eredeti recept, aztán mindenki úgy variálja, ahogy akarja. :))
Hozzávalók egy 25 cm-es tortaformához:
(szerintem ez egy kicsit sok, nekem nagyon durván kimagasodott a formából, le kellett vágjam a tetejét, hogy egyenes legyen)
- 750 g liszt
- 525 g darált barnacukor
- 525 g porcukor
- 500 ml napraforgóolaj
- 175 ml tejszín
- 6 teáskanál vaníliakivonat
- 225 g kókuszreszelék
- 3 teáskanál szódabikarbóna
- 6 teáskanál fahéj
- 3 teáskanál mézekalács fűszerkeverék
- 1 1/2 teáskanál só
- 900 g sárgarépa
- 4 db narancs héja
- 9 db tojás
- 300 g aszalt gyümölcs ízlés szerint
- 75 ml rum vagy brandy (nekem ez kimaradt)
Krém hozzávalói:
- mascarpone ízlés szerinti mennyiségben (él 500 g-t használtam el)
- porcukor kb. 15-20 dkg (nem mértem, ízlés szerint csináltam)
- vaníliás cukor
Elkészítés
1. A tortához egy nagy tálban keverd össze a száraz alapanyagokat, egy másikban pedig az összes többit, majd a kettőt öntsd össze, és borítsd egy 25 cm-es tortaformába.
2. 160 C fokra előmelegített sütóben kb. 2 és fél óra megsütjük. /Gázsütőm van, ez a hagyományos. Közepes-kis lángon sütöttem, és a tetejét le kellett fóliáznom közben,mert már nagyon megsült. Az alja és az oldala egy kicsit odakapott, de azt simán le lehet vágni róla. Lehet egy sütőpapír segített volna... :)/
3. Készítsd el a vaníliás krémet: a hozzávalókat gyorsan keverd össze és kend meg vele a tortát. Vagy ketté is lehet vágni, és bele is krémet kenni. Én most így tettem.
4. Díszítsd ízlés szerint. Én bevontam az oldalát és a tetejét krémmel, az oldalára még diópotló került, tetejét tortadíszítő kártyával hullámosra díszítettem, majd a maradék krémmet nyomózsákba tettem, és csillagcsővel díszítettem.
Jó étvágyat!
Paprikás zsemle
2 hete
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése