Macaron próba

2013. március 17., vasárnap

Névnapra kaptam egy receptes könyvet (Jill Colonna - Akarom, mert Makaron!), melyben csak macaron receptek vannak.
A macaron egy pici, gusztusos francia desszert. Még soha nem ettem, de rengeteg gasztroblog oldalán láttam már, sőt hallottam Macaron napról is, amely március 20-án lesz.

Gondoltam,ha ilyen nagy divatnak örvend ez a kis süti, és könyvem is van, akkor megpróbálom elkészíteni. Már régóta tervezgettem, de eddig nem mertem nekiállni. Hogy miért? Hát, azért,mert mindenhol azt olvastam, hogy nagyon körülményes, nehéz az elkészítése, precizitást, nagy odafigyelést igényel. Szóval, már az elején elment tőle a kedvem.

Egyik nap találtam egy receptet a neten, ami szerint nem olyan nagy ördöngősség ennek az édességnek az elkészítése, mint az sokan állítják. Hát, ez alapján megpróbáltam.

http://latsiakonyhaja.blogspot.hu/2011/03/macaron-by-latsia-avagy-egy-suti-amit.html

Felkészültem a legrosszabbra, így nem ért csalódást, amikor a sütőből kivettem a kisült sütiket.... :))
Minden pontosan úgy csináltam, ahogy a receptben le volt írva, de hát, mégsem sikerült.

Szóval, igen. Nem sikerültek. :) Ez mit jelent?
- nem lett kis talpacskájuk,
- a tetejük megrepedezett,
- laposak lettek, pufók helyettMik lehetnek a hiba okai? Hát, mivel most csináltam macaront először... nem nagyon tudom. Csak tippelni tudok. Ezekre legközelebb figyelni fogok, hátha így jobban sikerülnek majd.
- nem vertem elég keményre a habot ( persze nem kell olyan keményre, mint egy piskótához. Állítólag az jó, ha a tálat oldara fordítva, pont nem folyik ki a fehérje a tálból. Persze ezt is utólag olvastam...)
- nem azon a hőfokon sütöttem, amin kellene. Elvileg pontosan 160 C fokon kell őket sütni. Én nem tudom hány fokon sütöttem, mert régifajta gázsütőm van, csak nagyjából tudtam beállítani. De már olyat is hallottam,hogy gázsütőben nem is lehet macaront sütni...
- keverés közben összetörtem a tojáshabot (óvatosan kell összekeverni egymással a tojáshabot a mandulás porcukorral)
- túl közel nyomtam őket egymáshoz, és a széleik összeértek

Összehasonlítás képpen feltöltöttem ide a tökéletes macaron képét is. Persze, ezt nem én csináltam. :)De nem adom fel! Hamarosan újra megpróbálom! :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Utazó szakácskönyv Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino