Kakaós kalács

2010. április 27., kedd

Egyik leggkedvencebb receptem!! :) Egyszerűen imádom! De nem csak enni, hanem készíteni is! Meg utána begyűjteni a dícséreteket azoktól, akik ettek belőle. :) Ezzel a recepttel még sosem fürödtem be, mindenki szerette.


Múlt héten a Petrának (jelenleg ő is au pair, itt Londonban) kellett sütnöm egy adagot, előtte meg már háromszor sütöttem az angol "családomnak", mert annyira szeretik.


A tisztesség kedvéért megemlíteném, hogy a receptet a nagymamámtól tanultam! :)



Hozzávalók:
- 3 dl tej
- 3 ek. cukor
- 5 dkg friss élesztő
- 2 db tojás
- 60 dkg liszt
- 1 csapott mokkáskanál só

Kakaós töltelékhez:- 1 cs. margarin (pl. Rama)
- 20 dkg cukor
- 3 púpos teáskanál kakaó

Tetejére:
- 1 tojássárgája


Elkészítés:

1. Az élesztőt meleg de nem forró cukros tejben felfuttatom.

2. Hozzákeverem a tojásokat, sót, végül a lisztet.

3. Legalább 5 percig dagasztom.

4. A tésztát letakarjuk, 1 órát kelesztjük.

5. A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrom, 6 egyenlő részre osztom, cipókat formálunk belőlük, és további 30 percig kelesztjük.

6. Ezután mindegyiket hosszúkás téglalap alakúra nyújtom, kb. 2-3 mm vastagra és megkenem a kakaós krémmel (hozzávalókat egy tálban jól összekeverjük), majd hosszanti oldaluknál feltekerem őket. Így kaptunk 6 rudat.

7. 3 rudat összefonok úgy, hogy a tekercsek hajtásvonalai mindvégig alul maradjanak. A két kalácsot kivajazott kenyérformába, vagy tepsibe egymás mellé helyezem. Tetejét tojással megkenem, és további 30 percet kelesztjük.

8. A kalácsok tetejét újra lekenjük tojássárgájával, majd előmelegített sütűben, közepes fokozaton kb. 25 perc alatt pirosra sütjük.


Elkészítési idő: kb. 3 óra /ebből csak a kelesztés 2 óra, szóval nem kell megijedni! :)/


Jó étvágyat hozzá! Szerintem nem lehet abbahagyni... :) IMÁDOM!! :))

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Utazó szakácskönyv Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino