Cheese cake

2010. május 26., szerda

A cheese cake - magyarul sajtkrém torta - egy nagy kedvencem. Floridában (USA-ban) és Angliában is nagyon közkedvelt édesség. Persze, lehet máshol is, de arról nem tudok nyilatkozni..., mivel máshol még nem jártam...

Szóval, most, hogy hazalátogattam, gondoltam elkészítem itthon, hogy a családom is megkóstolhassa. A siker nem maradt el, mindenkinek nagyon ízlett.

Eredetileg epreset akartam sütni, de nem kaptam epret a TESCO-ban, fagyasztottat meg nem akartam használni, úgyhogy csak ilyen natúr lett.

A tetejére csokiból készült leveleket tettem dísznek, amiket az új tortadekorációs könyvemből tanultam, :)) illetve tejszínhabot is raktam rá, ami nem kell az eredeti cheese cakre, de nekem így tetszett, és nagyon finom lett.



Hozzávalók

- 20 dkg teljes kiörlésű keksz (pl. Zabfalatok)
- 5-6 dkg vaj
- 80 dkg tejszínes krémsajt (Philadelphia kell az eredetibe, de bazi drága, így én inkább Mascarpone-t használtam)
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 dkg étkezési keményítő (elfogyott a Tesco-ban, úgyhogy helyette 1 csomag zselatint használtam)
- 4 db tojás


Elkészítés


1. A sütőt 180 C fokra melegítjük. Egy 24 cm-es kerek tortaformát kivajazunk.


2. A kekszet ledaráljuk, vagy sodrófával agyonverjük. :)) Én az utóbbit választottam. :))


3. A vajat megolvasztjuk és a darált keksszel összegyúrjuk.


4. A masszát a tortaforma aljára öntjük, kicsit belelapítjuk, majd 10 percet sütjük.


5. A szobahőmérsékletű krémsajtot (1 tejfölt is lehet bele tenni, én mondjuk kihagytam), a porcukrot és vaníliás cukrot simára keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat majd a keményítőt vagy zselatint.


6. A masszát a kekszlapra kenjük és kb. 1 óra alatt (180 fokon) megsütjük.


Elkészítési idő: 30 perc, plusz 1 óra sütés, plusz hűtési idő min. 2 óra
Tetejét díszíthetjük friss gyümölccsel pl. eperrel vagy málnával, gyümölcszselével, de pl. én tejszínhabot tettem rá, és kis csokileveleket.


Jó étvágyat! :)

Töltött gombafejek ciabatta kenyéren

2010. május 19., szerda

Na, ez sem valami komplikált recept.... :)) Ezt akkor készítettem, amikor 3 hétig a szomszéddal laktam. Ők vegetáriánusok, mint már mondtam, szóval a szalonna kimaradt belőle, de amúgy minden más maradt.



Hozzávalók 4 személyre


- 8 vékony szelet bacon
- 8 db nagy, lapos gomba
- 1 evőkanál olívaolaj
- 4 evőkanál paradicsomszósz
- 10 dkg kecskesajt
- saláltalevelek
- 1 ciabatta kenyér negyedekbe vágva (vagy bagett)
- 1 evőkanál friss rozmaring


Elkészítés


1. Melegítsd elő a sütőt 200 C fokra.


2. A bacon szeleteket egy serpenyőben pirítsd addig, amíg éppen elkezd ropogósság válni. Ha kész, tedd félre.


3. Tisztítsd meg a gombákat, távolítsd el a tönkjüket. Kend meg az aljukat vékonyan olíva olajjal. Fokhagymás olajjal még jobb.


4. Ezután helyezd a bacon szeleteket a gombára, erre halmozd a paradicsomszószt, majd a kecskesajtot.


5. Tedd a sütőbe, és süsd 5-10 percig, amíg a sajt elkezd olvadni.


6. Közben pirítsd meg a ciabattát, fektess mindegyik szeletre salátalevelet, és az elkészült gombákat helyezd a saláltalevél tetejére.


Elkészítési idő: kb. 30 perc
Sült krumplival kínálhatjuk, de mi csak így magában ettük. Még több zöldséggel fel lehet tuningolni, pl. hagyma, olaj bogyó, snidgling stb.

Jó étvágyat!

Bagel

2010. május 10., hétfő

A híres amarikai bagel. Persze, hogy Floridában ettem ilyet először. Ez az a híres lyukas közepű "zsemle".


Nagyon sokféle variácója lehetséges. Van sima, minden ízesítés nélküli, van hagymás, sajtos, mákos, szezámmagos, kakaós, stb. stb. Nekem a sajtos meg a fahéjas-mazsolás ízlett a legjobban.
Magyarországon eddig még nem találkoztam vele, mondjuk annyira kifezetten nem is kerestem, de mivel nagyon szeretem, ezért párszor már otthon is készítettem bagelt.
Kicsit hosszadalmas a készítése, szóval csak akkor álljunk neki, ha nem kell rohannunk sehova! Viszont le lehet fagyasztani, így érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget is készíteni, és amikor kell, csak kivesszük a fagyasztóból és megsütjük.
Én pirítva szeretem leginkább. Ha nem pirítjuk meg, úgy is jó, de szerintem túl nehéz megenni úgy. :) Kicsit tömör a tésztája.

Hozzávalók


- fél liter meleg víz (nem forró)
- 3.5 g élesztő
- 1kg fehér liszt
- kristálycukor
- só
Elkészítés
1. Egy nagy tálba öntsük a melegvizet és szórjuk rá az élesztőt, keverjük el óvatosan, amíg teljesen fel nem oldódik a vízben. Adjunk hozzá 2 evőkanál cukrot, olajat, 80 dkg lisztet és egy csipet csót. Keverjük addig, amíg össze nem áll a tészta. Öntsük ki lisztezett gyúródeszkára és gyúrjuk jól össze. A bagel tésztának elégg sűrűnek, erősnek kell lennie. Ha szükséges (ragad) adjunk hozzá még lisztet. Gyúrjuk addig, amíg sima állagú, nyúlós nem lesz a tészta. Kb. 10 perc.


2. Gyúrjuk a tésztát gömbölyűre, helyezzük bele egy nagy olajozott tálba és fedjük le. Kelesszük 1 órát. Akkor jó a tészta, ha az ujjad nem tudod olyan könnyedén belenyomni a tésztába.


3. Vedd a tésztát 3 részre, mindegyiket nyújtsd ki hosszú hengerre. Mindegyik csíkot oszd 4 részre és gyúrd őket golyóvá. Ezeket a golyókat nyújtsd újra hengerekké, kb. 12 cm hosszúságúakra, majd formálj gyűrű alakot belőlük. A végeit kevés vízzel össze lehet tapasztani, ha nem akarna megállni. A gyűrű formákat helyezd vékonyan megolajozott tepsibe, és hagyd kelni őket kb. 15-20 percre.


4. Amíg a tészta kel, egy nagyobb fazékban forralj vizet, adj hozzá 1 evőkanál cukrot. Tegyél a forró vízbe 3-4 bagelt és várj, amíg feljönnek a víz tetejére. Főzd 1 percig, egyszer fordítsd át a másik oldalukra.


5. Óvatosan szedd ki a bageleket, futólag csepegtesd is le őket. Ezután lehet őket belemártani vagy megszórni pl. mákkal, szezámmaggal, sajttal, napraforgómaggal, köménymaggal stb. Kinek mi tetszik. Ezután visszahelyezzük őket a tepsibe.


6. 260 C fokra előmelegített sütőbe helyezzük őket és kb. 20 perc alatt megsütjük őket. Ha a tetejük már kezd barnulni, fordítsuk át őket a másik oldalukra és folytassuk a sütést.
Jó étvágyat!!


Elkészítési idő: kb. 3 és fél óra


Ne ijedjetek meg, ha kissé tömör a bagel belseje, olyannak kell lennie! :) Ezért én mindig pirítva eszem, sokkal könnyebb megenni, meg finomabb is szerintem.


Félbevágjuk a bageleket, majd kenhetünk rá vajat, lekvárt, sajtkrémet, mogyoróvajat stb. Sőt, szendvicset is készíthetünk belőle!


Én Philadelphia krémsajttal imádom, vagy egy másik kedvencem mogyoróvajjal és alma dzsemmel vagy áfonyalekvárral. :)

Fokhagymás bagett

2010. május 4., kedd

Szintén Floridában ettem ilyet először, ahol Texas toast néven fut. Itt Angliában is megtalálható, de itt Garlic bread néven, vagyis "fokhagymás pirítós". Magyarországon is lehet venni, pl. LIDL-ben láttam egyszer, de biztos van máshol is.

Jó, tudom, ez nem egy úgymond "igazi" recept, mert nem kell igazán semmit főzni rajta, de nagyon finom, szerintem megéri kipróbálni. Bár, ha a hozzávaló kenyeret vagy bagettet is magunk sütjük meg, akkor már nem mondhatjuk, hogy nem "igazi". Sőt! :)


Hozzávalók


- 8 vastag szelet bagett (sima, fehér kenyér is jó)
- 75 g margarin
- 1 evőkanál étkezési olaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál szárított petrezselyem (persze, ha van friss, az még jobb)
- ízlés szerint kevés só


Elkészítés


1. Melegítsd elő a sütő 180 C fokra.


2. Egy tepsi alját vékonyan vajazz ki.


3. A hozzávalókat alaposan keverd össze, és kend a bagettszeletek tetejére, majd helyezd őket a tepsibe.


4. Süsd 6-7 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz.


Sütés után azonnal tálaljuk.


Leginkább tésztákhoz illik, pl. bolognai spagetti, vagy bármilyen paradicsomszósz alapú tészta (lasagne) de ehetjük levesekhez is, pl. a már említett Kéksajt levessel is, vagy Minestrone-nal, salátához stb. Előételnek is kiváló.

Jó étvágyat!

Elkészítési idő: 10-15 perc

Utazó szakácskönyv Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino